İstanbul Valiliği’nin halka açık plaj, park, piknik ve mesire alanlarında içki içme/alkol tüketimi yasağına dair yayımladığı 17.08.2023 tarihli genelgenin basına yansımasının ardından sosyal medyada söz konusu genelge ile ilgili pek çok haber ortaya çıkmıştır. Kargaşaya ve yanılgıya sebep olan bu haberler nedeniyle "içki yasağı" hususunun hukukiliği hakkında değerlendirme yapmak zarureti hasıl olmuştur.
Ülkemizde alkol içmeye bağlı yaptırımlar 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 35. Maddesi ile “SARHOŞLUK” başlığı altında düzenlenmiştir.
Kabahatler Kanunu’nun 35. Maddesi “Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, kolluk görevlileri tarafından elli Türk Lirası idarî para cezası verilir. Kişi, ayrıca sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulur.” hükmüne amirdir.
Görülüğü üzere mezkur madde yaptırım uygulanması için alkol tüketimini değil, alkol tüketiminin başkalarının huzurunu kaçıracak şekilde “sarhoşluk” seviyesine ulaşmış olması şartını aramaktadır. Aksi takdirde temel hak ve özgürlüklerin kanunla sınırlandırılacağını belirten Anayasamızın 13. maddesi ve idarenin kanuniliği ilkesi başta olmak üzere birçok anayasal düzenlemeye ve ilkeye aykırı davranılmış olacaktır.
Nitekim kamuoyunda ortaya çıkan haberler neticesinde İstanbul Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü 30/08/2023 tarihli basın açıklamasında aşağıdaki hususlara yer vererek, alkol kullanım ve satışına ilişkin yeni bir uygulama kararı bulunmadığını ifade etmiştir.
İstanbul Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
BASIN AÇIKLAMASI (2023-65)
Valiliğimizce alınan alkol kullanım ve satışına ilişkin yeni bir uygulama kararı bulunmamaktadır.
Bununla birlikte; 17.08.2023 tarihinde yayımladığımız genelgeyle, 4250 sayılı kanunla belirlenen alkol satış ve kullanım alanlarına ilişkin uygulama yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin gerekliliğini ilgili kurumlara (Kaymakamlık ve Belediyeler) hatırlatmış bulunmaktayız.
İstanbul Valiliği olarak bu hatırlatma genelgesini yayımlamamızda, İlçe ziyaretlerimizde muhtarlarımızdan, sosyal medya ve bireysel olarak vatandaşlarımızdan gelen, alkol tüketimine bağlı olarak gelişen asayişi bozucu olaylara ilişkin şikayetler etkili olmuştur.
Hatırlatma genelgemizde özetle kanunla belirlenmiş;
18 yaş altı çocuklara alkol satışının yapılmaması,
Ruhsatlı Alkol satışı yapılan Lokanta ve Restoranlar dışında 22.00 – 06.00 saatleri arasında Perakende alkol satışının yapılamayacağı,
Sarhoşluk sebebiyle halkın huzurunu bozacak şekilde hareket edilmemesi,
Alkol satışı ve tüketilmesi; ruhsatı bulunan işletmeler dışında yapılmaması. (Park, piknik ve mesire alanları, sahil bandı, plaj vb. alanlarda)
Bahsi geçen yerlerde emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin denetimleriyle asayişi, halkımızın huzur ve güvenliğini bozacak olaylara meydan vermemesi
Hususlarında ilgili birimler talimatlandırılmıştır.
Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.

İstanbul Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Basın Müdürlüğü’nün 30/08/2023 tarihli Basın Açıklaması ile de basında “İstanbul Valiliği açık alanda içki içmeyi yasakladı.” şeklinde yer bulan haberlerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkarak, söz konusu genelgenin uygulanmakta olan Kabahatler Kanunu ve ilgili mevzuatın hatırlatılması amacı taşıdığı ifade edilmiştir.
Buna karşın 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11 inci maddesinin (c) fıkrasında yer alan; “İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteaallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için vali gereken karar ve tedbirleri alır." amir hükmü ne yazık ki uygulamada hukukilikten uzak ve keyfi kararları gündeme getirebilmektedir.
Ayrıca ülkemizde ne yazık ki basına yansıyan gerçek dışı haberler ve emniyet güçlerinin kendilerine gönderilen genelgelerin uygulanması konusunda eğitime ve bilgilendirmeye sevk edilmemesi neticesinde hukuka aykırı ceza tatbik işlemleri uygulanmaktadır. 5236 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca ceza tatbikine yer olmamasına rağmen böyle bir cezanın muhatabı olan vatandaşların ilgili cezanın iptali için yetkili Sulh Ceza Hakimliklerine itirazda bulunması gerekmektedir. Hak kaybına uğranmaması adına alkole bağlı cezanın muhatabı olunması halinde alanında uzman avukatlara danışmak oldukça önem arz etmektedir. Fırtına Hukuk ve Danışmanlık Bürosu olarak Sulh Ceza Hakimliği ve İdare Mahkemeleri nezdinde usulsüz cezaların iptaline ilişkin hukuki tüm süreçte hizmet vermekteyiz.
Comments