top of page

GEREKSİNİM NEDENİYLE TAHLİYE-KİRACININ TAŞINMAZDAN TAHLİYESİ TALEBİ-DAVA SÜRELERİ- YENİ MALİK

Ülkemizin geldiği ekonomik koşullarda kira bedelleri fahiş bedellere ulaşmıştır. Kiracısına kanunun sınırlandırdığının üstünde zam yapamayan ve kiracısını evden çıkaramayan ev sahipleri çareyi kiralananın tahliyesi davası açmakta bulmaktadır. 11.06.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan“7409 sayılı Avukatlık Kanunu ile Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile Türk Borçlar Kanunu’na eklenen Geçici Madde 1 ile kira bedelinde en fazla %25 artış yapılabileceğine ilişkin sınırlandırma ile de kiracının taşınmazdan tahliyesi ve kira bedelinin artırılmasına yönelik davalar had safhaya ulaşmıştır.


Bir taşınmaz kira sözleşmesinde kiraya veren tarafından kiracının tahliye edilmesi kanunda sayılmış olan sınırlı sebeplerin varlığı halinde mümkündür. Bu noktada ev sahiplerine sınırsız bir hak tanındığı söylenemez. Dolayısıyla kanunda sayılmış olan haller dışında kiracının tahliyesi de mümkün olmamaktadır. Gereksinim sebebiyle tahliye davası, kanunda sayılmış olan bu sınırlı hallerden birisidir.





Gereksinim sebebiyle tahliye, hem kiraya veren hem de kiralanan taşınmazı edinen yeni malik açısından öngörülmüştür:


  • Kiraya veren açısından: 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunumuzun 350. maddesinde öngörüldüğü üzere kiraya verenin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kimseler için konut veya işyeri gereksinimin mevcut olması nedeniyle kira sözleşmesi sonlandırma imkanı mevcuttur.

  • Kiralanan taşınmazı sonradan edinmiş olan yeni malik açısından da aynı şekilde: Türk Borçlar Kanunumuzun 351. maddesinde öngörülmüş olduğu üzere yeni malikin de kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kira sözleşmesini sonlandırma imkanı mevcuttur.

Ancak kanunda kiraya veren ve yeni malik açısından, kira sözleşmesinin gereksinim sebebiyle sonlandırılmasına ilişkin olarak dava açma süresi gibi çeşitli konularda farklılıklar da öngörülmüştür. Bu nedenle kiracısını tahliye etmek isteyen ev sahipleri ile tahliyesi talep edilen kiracıların alanında uzman ve tecrübeli avukatlara başvurarak hak kayıplarının önüne geçmesi gerekmektedir. Fırtına Hukuk Bürosu olarak gerek ev sahiplerinin gerek kiracıların kanuni tüm haklarını gözeterek kira hukukundan kaynaklı uyuşmazlıklarda uzman kadromuzla hizmet vermekteyiz.

Yorumlar


bottom of page